Dag Cammeleur (2)

Een uitdaging, deze keer, het onderwerp van mijn tweewekelijkse column. Zal ik wel, zal ik niet, wel, niet, wel, niet….. Ja, toch maar wel.

Ik las deze week op Facebook het bericht van de gemeente Dongen over de naam van het nieuwe gebouw dat in de plaats komt van De Cammeleur. Een wedstrijd wordt er niet gehouden, omdat ‘naamgeving een vak is (branding)’. Maar, in het naamgevingstraject dat de gemeente begint, wordt ‘zorgvuldig stilgestaan bij en nagedacht over de naam van het concept en het gebouw. Samen met een groep creatieve, deskundige en betrokken Dongenaren gaan we binnenkort aan de slag met een naam voor het nieuwe concept en het gebouw. Belangrijk is dat de naam op het gebouw kan komen te staan, het concept kan vertegenwoordigen en tegelijkertijd goed past bij de eerste 4 hoofdbewoners van het gebouw’.

Foto : Jan Stads | Pix4Profs

Na het geweldige sluitingsweekeinde dat gehouden is in De Cammeleur (ik kon daar helaas niet bij zijn, omdat ik andere verplichtingen had), denk ik dat iedereen in Dongen wel betrokken is bij De Cammeleur. Een naam verzinnen voor het nieuwe gebouw, zou dan ook een mooie uitdaging zijn voor de gemeente. Het zou denk ik ook laten zien, dat er veel Dongenaren creatief zijn. Wat daar staan Dongenaren immers wel om bekend.

Ik pleit er echter voor om de naam ‘De Cammeleur’ te laten bestaan. Als een soort eerbetoon aan één van de ereburgers die Dongen telt (maar die helaas is overleden). Als een soort eerbetoon aan het gebouw dat voor veel Dongenaren veel heeft betekend. Ook voor mij (zie mijn eerdere column), ook al heb ik deze Cammeleur altijd lelijk gevonden. Ik ben niet de enige die vind dat de naam ‘De Cammeleur’ behouden moet blijven. Theo Brants (enige tijd geleden overleden) schreef er een ingezonden brief over. Ik ben het met Theo eens.

Bovendien past de naam ‘De Cammeleur’ goed bij de eerste 4 hoofdbewoners van het gebouw. De naam ‘Cammeleur’ is een verbastering van het woord ‘cambreur’. Ik heb op internet gezocht wat cambreur precies betekent. En dat is het volgende: de cambreur bestaat uit een stuk stijf leer dat zich bevindt tussen de benedenkant van het voetbed en de zool. Het ondersteunt de voetholte en zorgt voor de juiste buiging daarvan. De cambreur loopt door tot onder de hak. Als de cambreur breekt, verliest de voet haar steun’.

Je zou het zo kunnen verwoorden, dat de cambreur een verbinding is, die ervoor zorgt dat de zaken die deze verbindt, stevig aan elkaar blijven zitten (een vrije interpretatie). Daarom zou de naam ‘De Cammeleur’ geschikt zijn voor het nieuwe gebouw. Een naam, die de vier bewoners met elkaar verbindt en een stukje stevigheid geeft.

Ik stem vóór!