Proost!

En dan hoor je ineens op het nieuws dat ouderen, die gemiddeld, per dag, drie glazen alcohol of meer drinken, probleemdrinkers zijn. Je hebt net het weekeinde achter de rug, met een paar feestjes en een rustige zondag. Het gemiddelde alcoholverbruik lag dat weekeinde zeker wel hoger dan drie glazen alcohol per dag. En dan ga je nadenken.

Toen je jong was, begon je heel voorzichtig met drinken. Weet je nog, de eerste keer? Voorzichtig een slokje van het glaasje bier dat je vader dronk of van het glaasje bessenjenever van je moeder. Dat was echt nog niet lekker. Maar een paar jaar later begon het. Je eerste avondje uit en voorzichtig wat alcohol proberen. Een sneeuwwitje. Wie kent het nog? Een gaasje Seven-Up met bier. En de Seven-Up overheerste. Lekker? Mmmm, niet echt. Je blijft proberen, tenminste ík heb dat gedaan. En dan volgen, tot het moment dat je als probleemdrinker wordt gezien, een aantal memorabele momenten.

Zoals die keer dat ik rosé dronk die ik eigenlijk een beetje te zuur vond. Geen probleem: suiker erbij, roeren, en drinken maar! En dat uit plastic bekertjes. Vreselijk! Het gevolg: de volgende dag een kater. En die keer dat ik uit was geweest, gewoon in Dongen én lopend, dat dan weer wel: ik heb elke lantaarnpaal die op de Middellaan stond omhelst, beetje vreemd als ik erop terug kijk…. Ik weet ook nog dat de fiets, die ik van een vriendin leende om naar huis te gaan, alleen maar de greppel in wilde van weer diezelfde Middellaan (deze greppels zijn er niet meer). Toen ik de fiets de volgende dag terugbracht, bleek hij gewoon goed te fietsen. Vreemd! Om maar niet meer te spreken over de verschillende keren dat ik met carnaval zingend naar huis ging. Of die keer dat ik Safari had gedronken: de volgende dag was ik nog net zo dronken als de avond daarvoor. De alcohol liet ik na deze avond niet staan: ik vond het gewoon lekker. Gemiddeld drie glazen per dag: ik haalde het gemakkelijk in de tijd dat ik nog jong en onbezonnen was en niet (bijna) tot de doelgroep behoorde.

Een aantal jaren later, en weer wat wijzer, kwam ik, na een avondje uit in Tilburg, thuis. Ik was niet de Bob, dat mag duidelijk zijn. Als passagier had ik onderweg heerlijk kunnen nagenieten van een gezellige avond bij een leuk etablissement in Tilburg. En ja, ik had wel een paar glaasjes gedronken. Hans wilde, toen wij voor de deur stonden, dat ik uit de auto stapte. Oké, dat wilde ik ook wel. Helaas, elke keer als ik één voet buiten de auto zette, wilde de rest van mij niet mee. Een nieuwe poging, weer mislukt. Zo volgde nog een aantal pogingen, ik lag (letterlijk) dubbel van het lachen in de (lage) auto. En eindelijk, het lukte! Een beetje onvast op mijn benen liep ik naar huis. En ik heb die nacht echt lekker geslapen.

Een andere keer was het een vriendin, die te diep in het glaasje had gekeken. Het drankje van die avond heette ‘stadswandeling’ en er werden blokjes kaas en worst geserveerd. Vriendin had die avond beslist teveel ‘gewandeld’ en gegeten. Het gevolg: onderweg moest zij overgeven. Jammer genoeg konden wij niet snel genoeg stoppen en de inhoud van haar maag (sorry…..) belandde tussen de versnellingspook. Vlakbij Charlotte Oord (dat bestond toen nog), konden wij even stoppen. Vriendin vloog uit de auto, voor zover zij dat nog kon, en stond kwaad en stampvoetend op het asfalt. Haar tasje vloog in de bosjes……Ik denk nog met een glimlach op mijn gezicht terug aan het vervolg van deze avond. Het was echt leuk! Tenminste voor mij. Vriendin kon er op dat moment niet zo om lachen. En de auto? Die moest na het weekeinde naar de garage voor een schoonmaakbeurt.

Nu vind ik het nog steeds lekker om af en toe een glaasje te drinken. En ja, het worden er regelmatig meer dan drie. Zoals die keer, dat wij, met vrienden een aantal flessen Prosecco en andere bubbeltjes leegmaakten. Ik weet nog, dat ik, op weg naar huis, mijn nichtje tegenkwam. Tegen haar heb ik schijnbaar die dag gezegd: ‘Ik ben dronken van geluk’. Geen idee, ik hoorde het pas maanden later van mijn nichtje!

Om mezelf nu af te schilderen als probleemdrinker, vind ik een beetje te ver gaan. Ik zie het meer als genieten van het leven. Oké, dat kan ook zonder alcohol, ik hoor het de mensen al zeggen die nooit één druppel drinken. Maar als ik dan langs de slijter loop en ik zie die prachtige wijnen in de aanbieding, dan schreeuwt die wijn bijna ‘neem mij mee’. Zo was er laatst een noviteit, blauwe wijn! Op internet, in de bladen, op televisie: blauwe Chardonnay. Helaas, de slijter waar ik met Iwan langsliep, had de blauwe wijn (‘gewoon wijn met kleurstof’) niet in het assortiment. Een paar weken geleden stond er ineens blauwe wijn! ‘Die wil ik’, dacht ik toen ik met Iwan mijn dagelijkse rondje maakte. Het werd zaterdag toen ik eindelijk de tijd nam om te gaan vragen wat voor wijn het was: mmmm, klinkt goed, mousserend, maar wel een beetje zoet…. Proberen dan maar. Voorzichtig beginnen met één fles. In de koelkast gezet en die zondag de fles opengemaakt en voorzichtig geproefd. Toch wel lekker, ondanks het zoete. Het vervolg: er staat nu een doos met zes flessen blauwe wijn in de kelder. Altijd leuk voor als er visite komt.

Hele lekkere wijn dronk ik vorige week vrijdag bij een prachtig restaurant in Oosterhout. De eigenaar komt uit Dongen. Vrienden hadden ons uitgenodigd om daar te gaan eten. Bij het prachtig uitziende en goed smakende viergangendiner een wijnarrangement. En ik moet zeggen: de wijn was heerlijk. Maar misschien kwam dat ook door de uitleg van de ontzettend vriendelijke jongen die deze avond de wijn serveerde. Voordat hij de glazen volschonk (of halfvol eigenlijk), kregen wij een mooi verhaal te horen over wat er allemaal in de wijn zou zitten en waar deze naar zou smaken. Ik heb allerlei smaken langs horen komen: noten, fruit, hout, zuur, zoet……. En alles smaakte prima. De wijn zag er, in de prachtige glazen, dan ook prachtig uit. Die heerlijke avond (in alle opzichten: het eten, de wijn, de gezelligheid met onze vrienden) verdient zeker een herhaling of een vervolg.

O ja, en dat van die probleemdrinkers? Dat vergeet ik gewoon. Ik neem er nog een glaasje op. Proost!!!!