Bij…….

Daar stond ik dan, afgelopen maandag, bij de bouwput waar straks het nieuwe gebouw zal staan dat in plaats komt van De Cammeleur. Ja, ik stond op de bouwplaats bij ‘bij Van Dongen’. Ondanks alle commotie de afgelopen weken over deze naam, was het op de bouwplaats opvallend stil. Er was weinig of eigenlijk helemaal geen activiteit op het bouwterrein. Wat mij opviel, is dat er best een groot gat is dat volgebouwd moet worden met ‘bij Van Dongen’. Ik stond daar, dus, bij ‘bij Van Dongen’. Mijmerend over De Cammeleur, de haat-liefdeverhouding die ik met het gebouw had, de vele dingen die ik er heb meegemaakt. En toen…..helemaal niets! Er ging geen lichtje branden, bij het idee dat ik, in ieder geval in 2018, koffie zou kunnen gaan drinken bij ‘bij Van Dongen’. Helemaal niets.

Ik kijk nog eens naar de grote lege ruimte die straks vol zal staan met een prachtig gebouw. Aan de Hoge Ham-kant van de bouwplaats staat een grote schutting (zonder kijkgaten, dat dan weer wel). Gelukkig is de kant aan het park helemaal open. De bouwplek is nog niet geëgaliseerd en de contouren van het gebouw zijn nog niet uitgezet. Er staat een aantal houten paaltjes, aan de bovenkant felroze geverfd (tenminste zo lijkt het vanaf de plek waar ik sta), verder niets. Vanaf dat punt kun je de bouwactiviteiten, als die er zijn, precies bijhouden. Over een tijdje zullen daar vast groepjes mensen staan die met al dan niet deskundige blik naar de werkzaamheden kijken. Mensen, die vast ook een mening hebben over de naam voor het nieuwe gebouw.

En dan hoor ik, afgelopen woensdag, het nieuws uit Brabant. In Helmond wordt een nieuwe schouwburg gebouwd. Het oude gebouw brandde een paar jaar geleden af. Nu wordt in die gemeente voor een bedrag van tien miljoen euro een nieuw gebouw neergezet. De kerk die er staat, wordt geïntegreerd in dat nieuwe gebouw. Daar ben ik best een beetje jaloers op. Helaas is de Jozefkerk, die men in Dongen ook had willen betrekken bij de bouw van een nieuwe accommodatie, gesloopt (ondanks de inzet van het comité dat fel actie gevoerd heeft om de Jozefkerk te behouden). Het zou best mooi geweest zijn, de Jozefkerk en de nieuwe multifunctionele accommodatie eromheen! En de naam van het gebouw in Helmond? Heel simpel: Speelhuis. Het oude gebouw heette Het Speelhuis. Zo kan het dus ook! Het zou mooi zijn als de nieuwe accommodatie die aan de Hoge Ham komt, straks gewoon (De) Cammeleur zou heten. Maar van de andere kant: hoe kun je het werk van de groep betrokken Dongenaren (?) aan de kant schuiven?

Ik blijf dromen. En in 2018? Dan ga ik gewoon koffiedrinken met mijn vrienden bij ‘bij Van Dongen’. Want ik heb ze daar al voor uitgenodigd. En, Dongens als ik ben, ben ik natuurlijk toch nieuwsgierig naar het nieuwe gebouw, hoe het dan ook mag heten. Maar ik blijf het gebouw, denk ik, stiekem, toch maar (De) Cammeleur noemen.

Gelukkig heb je, tijdens de feestdagen, genoeg tijd om eens te discussiëren over de naam ‘bij Van Dongen’. En kunnen wij allemaal, op 31 december 2016, oliebollen gaan eten op het Looiersplein, ‘bij (het college van burgemeester en wethouders) Van Dongen’!

LIA VAN GOOL