Oud en nieuw

Tijdens de bijeenkomst op het Looiersplein op 31 december, was dat het thema, ‘Oud en nieuw’. Ik heb er even naar geluisterd, onder het genot van een oliebol. Die bijeenkomst op het Looiersplein is in feite de oude nieuwjaarsreceptie, die vroeger in het gemeentehuis werd gehouden. Ik hield toch meer van het oude, merkte ik zaterdagmiddag. Oké, het is leuk, zo’n bijeenkomst met de burgemeester en wethouders, die als een soort obers, met speciaal voor hen gemaakte schorten met de opschriften ‘burgemeester’ en ‘wethouder’, oliebollen uitdelen aan iedereen op het Looiersplein. Leuk vond ik wel dat de ‘oude’ burgemeester, de heer Dosker op het Looiersplein aanwezig was. Wat een tijd geleden is het toch al weer dat hij in Dongen de scepter zwaaide.

Het was druk op het Looiersplein, dat zeker. Maar het was ook koud, en je kon nergens zitten, er was bijna geen ruimte om mensen te begroeten die je kende, want iedereen stond dicht op elkaar. Nee, voor mij is dit ‘nieuw’ niks. Geef mij maar weer de oude nieuwjaarsreceptie, op een maandag- of dinsdagavond, vlak na Nieuwjaar. Een mooi moment om iedereen iets goeds toe te wensen voor het nieuwe jaar. Voor het oude jaar hoef je geen goeds meer te wensen, want dat is op 31 december toch al weer voorbij. Ik vond de bijeenkomst vooral ook leuk, omdat je op je gemak met iedereen kon praten, onder het genot van een hapje en een drankje. En tussendoor kon je ook nog naar de film met hoogtepunten van een afgelopen jaar kijken. Nu, en dat is dan weer nieuw, kun je de film via Facebook bekijken. Pfff, misschien word ik ook wel te oud voor al die nieuwe dingen.

Ik vind het in ieder geval prettig dat het oude jaar weer voorbij is. Ik kan tenminste weer op mijn gemak de hond uitlaten. Want elk jaar, tussen Kerst en Oud en Nieuw, worden de afvalbakken in Dongen hermetisch afgesloten, omdat er altijd wel een aantal bakken vernield wordt door vuurwerk. Ik weet echt wel dat het nodig is en dat is vervolgens dan ook weer jammer. Maar, als je nergens je zakje met hondenpoep kwijt kunt is dat, ook al duurt het dan meestal maar een week, toch balen, want je krijgt een boete als je de poep niet opruimt. Natuurlijk krijgen degenen die vuurwerk afsteken en die dan zaken vernielen ook een boete. Helaas zijn die vaak niet meer te vinden als de spullen vernield zijn.

Op de bakken zit een sticker met de vraag of je je afval mee naar huis wilt nemen? Mmmmmm, nee, ik heb daar niet zoveel zin in. Maar soms heb je geluk en zie je ineens een bak die niet afgesloten is. Yes! Dat is geluk hebben! Hup, het zakje erin gegooid. Helaas, toen ik de volgende ochtend vol goede voornemens (toch nog in het oude jaar), met het poepzakje naar die afvalbak liep, was ook deze bak hermetisch afgesloten.

Ik ben ook blij dat het weer een nieuw jaar is, omdat er dan, zo lijkt het soms, ineens heel veel ruimte in je agenda zit. Op 31 december 2016 lijkt januari of februari 2017 nog heel ver weg. Helaas, dat bleek een droom. Kijkend in mijn agenda zag ik, in het nieuwe jaar, al heel veel paarse vlakken. En dat wil zeggen dat er al afspraken zijn gemaakt. Nu, het is pas 5 januari!, zitten al mijn weekenden voor deze maand al vol. Ik wilde met iemand een afspraak maken en ik zag dat ik pas tijd heb op 5 februari. Hoezo een nieuw jaar met nieuwe mogelijkheden?

Het lijkt al weer alsof het jaar al weken, zo niet maanden oud is. Vroeger, dat was nog oud, wensten mensen je nog een gelukkig (of een Zalig) Nieuwjaar toe, zo de eerste week van het nieuwe jaar. Nu, in deze nieuwe tijd, gebeurt dat bijna niet meer. Je hoort dan: ‘O, ik heb er niet meer aan gedacht, de tijd gaat zo snel’. Ja, de tijd gaat ook snel, dat klopt. Maar het is toch weleens fijn om even stil te staan aan het begin van een nieuw jaar, even elkaar het beste wensen voor de komende 365 dagen. Om dan, op de 365ste dag van 2017, toch maar weer naar het Looiersplein te gaan om oliebollen te eten. Want, hoewel ik toch meer van de oude bijeenkomst hield, wil ik toch niets missen van die nieuwe traditie.

Ik wens iedereen een heel fijn, gezellig, gelukkig, gezond en liefdevol nieuw jaar toe. Als ik je tegenkom als ik de hond aan het uitlaten ben, wens ik je nog gewoon gelukkig nieuwjaar, ook al is het nieuwe jaar dan misschien al één week oud!

LIA VAN GOOL