PMD, GFT, restafval, papier en karton

Sinds kort wordt in Dongen ook PMD-afval opgehaald (Plastic, Metaal en Drankkartons), in een groene plastic zak. Dit gebeurt naast de andere soorten afval: GFT (Groente, Fruit en Tuinafval) in de container met groen deksel, papier en karton (in de container met blauw deksel) en restafval (in de container met donkergrijs deksel). Je moet er bijna een cursus voor volgen (ik in ieder geval) om te weten welk afval je waar in weg moet gooien. Gelukkig heeft iedereen een schema in de brievenbus gekregen, waar op staat wat je wél en wat je niet in de zak mag doen. Dit schema heb ik vlak bij de achterdeur opgehangen. Ook moet je onthouden wanneer je het afval aan de straat moet zetten. Gelukkig heb ik daarvoor de AfvalWijzer-app op mijn telefoon geïnstalleerd. Deze app geeft, als het goed is, de dag voordat de ophaaldag is, een seintje welk afval opgehaald wordt. Dan hoef je daar zelf niet meer over na te denken. Gelukkig zie ik ook ’s morgens, als ik de hond uitlaat, welke containers buiten moeten staan. Hoewel ik, heel af en toe, ook weleens zie dat mensen zich vergissen.

Terug naar de afvalscheiding. Ik weet dat het goed is voor het milieu etc., maar wat een gedoe is het toch! Zo had ik laatst een doosje aardbeien gekocht. Deze aardbeien zaten in een plastic bakje en vervolgens ging er nog een papieren zak omheen. Thuis maakte ik de aardbeien schoon en dacht toen bewust na wat ik waar weg moest gooien: de kroontjes van de aardbeien in de groenbak, het plastic bakje in de PMD-zak en de papieren zak tenslotte in de papiercontainer. Want je gooit alles niet meer in één keer in de pedaalemmer die in de keuken staat. Nee! Dus je gaat naar buiten. De plastic zak hangt aan de schutting (en is gelukkig nog niet weggewaaid), daarnaast staat de groenbak. Dat was dan weer even gemakkelijk. Een stukje verder staat de papierbak, daar ook maar even naar toegelopen voor het papier. Vijf minuten verder: alle afval op de juiste manier opgeruimd! Ik ben even trots op mezelf.

Later die dag gooi ik ook nog afval in de groenbak en in de gewone afvalbak. Het papier verzamel ik voor het gemak op de bagagedrager van mijn fiets (die staat binnen). Maar dan komt het. Na het eten gaat de achterdeur op slot. De containers voor het gescheiden afval staan buiten en de zak voor het plastic hangt ook buiten. Wat doe ik nu met afval ná dat moment. Hoewel ik echt een goede burger wil zijn, die zich keurig aan de regeltjes houdt, gaat het, vanaf dat moment, fout! De bananenschil (elke avond na het avondeten eten Iwan en ik een banaan) gaat in de pedaalemmer. De plastic verpakking van de koekjes gaat er ook in. Sorry!

Ik probeer echt mijn best te doen. Maar om voor elk stukje afval dat ik ’s avonds weggooi de deur weer van slot te halen, met het gevaar dat ik vergeet om deze weer op slot te doen, gaat mij nu even te ver. Het regent, het waait, brrr, ik wil dan niet elke keer naar buiten. Sorry. En om alle afvalbakken en de zak voor het plastic binnen neer te zetten, gaat me te ver. Bovendien gaat dat ook stinken.

Misschien zeg je nu: ‘dat is slap, kom op, doe niet zo flauw; doe de deur open en gooi die troep weg!’. Misschien heb je gelijk. Ik snap het ook wel. Maar ik heb er even geen puf in. Ik zie wel een lichtpuntje. Binnenkort wordt het zomer, dan is het langer licht. Je zit buiten, de deur gaat later op slot en alle bakken en zakken zijn ook ’s avonds goed bereikbaar. Ja, dan ga ik het afval weer echt goed scheiden: ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Tot aan de winter, dan versloft het weer.

Hoe doen jullie dat eigenlijk???

Lia van Gool