Voorjaar: tijd voor nieuwe kleren en modeshows

De eerste zonnestralen komen en ja hoor, het is weer tijd voor modeshows. Tijd om te gaan kijken wat de mode dit voorjaar te bieden heeft. Gelukkig zijn er in de gemeente Dongen altijd wel een paar modeshows die de moeite waard zijn om te gaan bekijken. Dit zonder een slecht woord te zeggen over de modeshows in andere zaken, maar je hebt zo toch je favorieten. Meestal is de volgorde hetzelfde: eerst een show op de zaterdagochtend en daarna, een week of twee later, de volgende show op maandagavond. Dit jaar ging het weer precies zo.

Naar de eerste show op zaterdag, ging ik met een vriendin en een tante. Het is altijd een feestje om naar ’s Gravenmoer te gaan om naar een modeshow te gaan kijken. Ontvangst met een heerlijk kopje koffie en iets lekkers en na de show altijd een heerlijke Prosecco of iets zonder alcohol. Zoals gewoonlijk is het weer helemaal vol in de grote modezaak. En, ook zoals gewoonlijk, ligt de presentatie in handen van de eigenaar. Hij weet altijd, op zijn speciale manier, alle vrouwenharten te veroveren met de manier waarop hij de show presenteert. Alle mannequins die de show lopen, zijn amateurs, allemaal ‘uit de winkel geplukt’. Dat is niet te zien. Sommige dames showen echt professioneel.

En de kleding is geweldig! Prachtige jurken en jasjes van een supermooi merk, waar dan ook wel een prijskaartje aan hangt. Maar de creaties zijn prachtig! Echt mooi voor een feestje, een speciale gelegenheid, of zo maar door de week. Voor mij minder geschikt, omdat deze kleding niet geschikt is om de hond uit te laten. De modellen zijn gevarieerd in leeftijd. Vooral mooi zijn de jurkjes, die geshowd worden door een jong meisje: de jurkjes vallen perfect om haar ranke lijf. Het publiek, dat grotendeels bestaat uit dames die dit soort jurkjes niet meer kunnen dragen, geniet. Wat mooi om naar te kijken! Naast gelegenheidskleding, wordt er genoeg geshowd om elke dag te dragen: mooie broeken, al dan niet met een glittertje, prachtige jassen, mooie shirts en truitjes. Ook de sneakers zijn het vermelden waard! Dan showt een prachtig slank model een korte, legergroene broek, met bijpassend jasje en een prachtig truitje eronder. Bijna om jaloers op te worden, vinden mijn gezelschap en ik. Wij kunnen dat helaas niet dragen! Maar goed, er is genoeg dat wel voor ons geschikt is. Veel te snel is de show weer voorbij. En dan is het alsof de aanwezige dames worden losgelaten in een snoepwinkel, waar het moeilijk is een keuze te maken. Het personeel van de prachtige modezaak komt handen te kort. De eigenaar begroet, met een grote glimlach op zijn gezicht, alle dames en hij schenkt Prosecco in.

Mijn tante loopt op eigen gelegenheid door de winkel en gaat iets vroeger naar huis dan mijn vriendin en ik. Wij lopen samen langs de rekken en vinden veel dingen mooi. Dan zien wij een dame uit de paskamer komen. Onze mond valt bijna open van verbazing. Daar zien wij een vrouw, misschien net zo oud als wij, die het korte groene broekje past, dat wij eerder in de show zo mooi vonden. Nu valt dat broekje tegen. De benen van het model waren mooi lang en slank, deze vrouw heeft een iets ander figuur. En natuurlijk, iedereen moet zelf weten wat zij draagt, maar dit kan toch eigenlijk echt niet meer. Of de vrouw het broekje ook heeft gekocht, weten wij niet. Blij van al het moois dat wij gezien hebben en nog met enige verbazing op ons gezicht, gaan wij naar huis. Diezelfde middag ga ik nog even terug met Hans om te kijken en te kopen. Ik heb een prachtige set kleding gekocht, goed draagbaar en zelfs geschikt om de hond uit te laten. De eigenaar van de zaak blijft het glas Prosecco van Hans volschenken en hij serveert bovendien heerlijke hapjes. Dit is echt genieten op een zaterdagmiddag!

Dan is het tijd voor de volgende modeshow. Deze keer in Dongen, bij ons om de hoek. Voor de eerste keer niet de eigen zaak, maar bij de buurman ‘aan de overkant’. Als wij binnenkomen, blijkt er geen plaats meer te zijn. Lichte paniek bij de eigenares van de zaak. Maar het probleem is snel opgelost. Vriendin en ik krijgen een plaatsje aan de hoge tafel midden in de zaak. Helaas zit de barkruk van vriendin niet echt lekker, maar het is wel genieten. Na enige chaotische momenten, het halen van stoelen in de eigen zaak aan de overkant van de straat en testen van de muziek, begint de show. Wij zijn inmiddels voorzien van een heerlijk kopje koffie en wij hebben te horen gekregen, dat wij onze hand maar op hoeven te steken, of er wordt al drinken gebracht. En zo is het. De hele avond worden wij voorzien van heerlijke wijn, voortreffelijke hapjes, heerlijke kaas, worst en wat al niet meer. O ja, er wordt ook nog mode geshowd! Ook hier zijn de modellen amateurs en uit de winkel geplukt. Wat een heerlijke avond! Want het voordeel van deze modellen is, dat zij niet superslank zijn! De mode die geshowd wordt, is geschikt voor dames met een maatje meer. De eigenares presenteert de avond, met een vrolijke lach. Voor het eerst loopt haar dochter, mede-eigenares van de modezaak, mee met de show. En het gaat haar goed af. Wat een heerlijke mode wordt er geshowd. Natuurlijk valt het ene kledingstuk meer in de smaak dan het andere, maar dat is altijd zo. Er is mode te zien voor elke dag, maar ook prachtige jurken, die prima gedragen kunnen worden op een bruiloft of een ander feest. Bijzonder zijn ook de dresskini’s: een soort bikini’s, maar dan net een beetje anders. Heel draagbaar, ook als je niet maatje 36 of 38 hebt. Super!

Opvallend voor vriendin en mij is de korte broek die geshowd wordt, een donkerblauw exemplaar deze keer. En wat staat deze broek prachtig. De broek wordt niet geshowd door een model met lange, slanke benen, nee, deze benen zijn wat molliger. Maar de broek past perfect! De dame die tijdens de show op zaterdagochtend in de andere zaak een groene korte broek droeg, zou hierin geen modderfiguur slaan.

Na de nodige glazen wijn en een aantal hapjes is het tijd om naar huis te gaan. Vriendin en ik zijn de laatste gasten die vertrekken. In de winkel aan de overkant is het nog druk. Er staat een lange rij bij de kassa. Wij gaan op een ander moment wel terug. Zoals die keer, vorig jaar, toen ik een pluizig vest kocht, dat al zolang op mijn verlanglijstje stond. Gruwelijk afgeprijsd en ik vond het prachtig. Maar wat bleek? Het pluizige vest was toch te warm om in huis te dragen. Wat nu? Ik heb even nagedacht en ben naar een zaak gegaan, waar ze kleding repareren. Aan de eigenaresse gevraagd of zij knopen op het vest kon zetten, zodat ik het in het voorjaar kan dragen als jasje. En ja, dat lukte. Prachtige knopen met een bloemetje staan nu op het pluizige vest. Het lijkt net alsof ik weer iets nieuws heb. Lekker draagbaar en geschikt om de hond uit te laten. Laat het voorjaar maar komen.


En volgend seizoen? Dan begint het hele circus opnieuw, want in de winter wil je toch weer iets nieuws hebben, toch?


Lia van Gool