Plassen

En toen was het ineens het weekeinde van Koningsdag en het Oranjeparkfestival. Vrijdag én zaterdag was het feest in Dongen. Op verschillende podia in het Park, op het Wilhelminaplein en, voor het eerst, ook in de Cammeleur. Waar iedereen had gehoopt op een feest met prachtig weer, werd het een koud, somber en soms ook regenachtig festival. Echt super jammer.

Hans en ik zijn niet van die festivalgangers, maar vrijdagavond zijn wij toch even naar het Park gegaan om te luisteren en te kijken naar ‘Dongen Zingt’. En wij wilden eigenlijk graag meezingen. Helaas liep dat niet helemaal zoals wij gehoopt hadden. De band speelde fantastisch, daar niet van. Maar eigenlijk ging het allemaal een beetje te snel. De teksten op het grote scherm liepen niet synchroon met de muziek, meezingen liep dus ook niet helemaal vlekkeloos. En, wat wij jammer vonden, er werd nogal veel Engels gezongen. Niet dat wij dat niet snappen, maar bij meezingen hebben wij toch meer Nederlandstalige nummers in ons hoofd. Maar het neemt niet weg, dat het een leuke opening was van het Oranjeparkfestival (ik schrijf het nog maar een keer voluit, omdat, voor mij, de afkorting OPF de lading niet dekt: een veel te kleine afkorting voor zo’n groot festival). Na het meezingen zijn wij in De Cammeleur wat gaan drinken. Het was er zo vroeg op de avond nog niet zo druk, maar dat maakte ons niets uit. Het was goed en je kreeg voor een redelijke prijs een lekker pilsje en een heerlijk glaasje wijn. Ook de snacks smaakten prima (bedankt!). Na het drankje zijn wij toch maar naar huis gegaan. Het Park stroomde, ondanks het niet zo mooie weer, langzaam vol. De klanken van de muziek achtervolgden ons naar huis. Het bleef nog lang onrustig in Dongen.

Zaterdag, Koningsdag, begon in eerste instantie met een donkere lucht, later kwam er een mager zonnetje op. Hans en ik hebben eerst, traditiegetrouw, naar de Koninklijke familie gekeken, op bezoek in Amersfoort. Gelukkig bleef het ook daar tijdens dat bezoek droog. Hoewel velen er misschien anders over denken: wij hebben genoten van de Koninklijke familie en de stad Amersfoort. Wat een relaxte sfeer, wat een mooi begin met het liedje ‘Mooi’. Wat een prachtige dag!

Iets voor het einde van de televisiereportage, zijn Hans en ik op de scootfiets weer richting Park gegaan. Natuurlijk moesten wij, ook traditiegetrouw, even langs de stand van het Dongens Mannenkoor om lootjes te kopen om het koor te ondersteunen. En, even traditiegetrouw, wonnen wij ook dit jaar weer een aantal prijzen. Super hoe de mannen van het Dongens Mannenkoor er elk jaar weer in slagen om een groot aantal prijzen binnen te halen voor deze Koningsdagloterij! Omdat het weer ons even in de steek liet, zijn wij, alweer (!) De Cammeleur binnengegaan. De deur van de grote zaal stond open en degene die bij de deur stond, vroeg of wij een voorstelling wilden zien. Waarom niet, dachten wij en wij zochten een plaatsje in de zaal. Wat wij niet wisten, was dat er een kindervoorstelling te zien was. Toch hadden wij er geen spijt van, dat wij naar binnen waren gegaan. De voorstelling over de slakken Ed en Eduard was echt leuk om naar te kijken. Dat kwam natuurlijk door Remco, maar ook door de kinderen die helemaal voor in de zaal zaten, opgingen in het verhaal, vragen stelden of alleen maar belangstelling hadden voor het beloofde spekkie ná de voorstelling.

Na de voorstelling zijn wij wat gaan drinken, ditmaal zonder snacks. Het was, ondanks de hagel die buiten tegen de ramen kletterde, een gezellige middag. En toen moest ik plassen. Gelukkig zijn er voldoende wc’s in De Cammeleur, dus ik dacht dat dat wel zou lukken. Helaas, ik had er niet bij nagedacht, dat De Cammeleur deze Koningsdag onderdeel uitmaakte van het Oranjeparkfestival en dat daar ook de regels golden van het festival: om te kunnen plassen moest je een bandje kopen voor één bon (€ 2,20) en dan kon je de hele dag naar de wc. Maar ik hoefde maar één keer naar de wc! Ik had pech, zonder bandje mocht ik niet plassen. Teleurgesteld liep ik terug naar mijn plaatsje. Daar maakten Hans en ik een praatje met degene die werkt bij het bedrijf die de meubels in De Cammeleur heeft geleverd. Hij vertelde met een grote grijns op zijn gezicht, dat de geleverde meubels tegen een stootje konden en dus ook tegen een plasje…..Toch maar niet gedaan……

Ik snap dat er tijdens festivals betaald moet worden om een plasje te kunnen doen. Maar € 2,20 betalen voor één wc-bezoek vind ik zelf wel een beetje veel. Daarom heb ik er dus voor gekozen om niet te gaan. Gelukkig moesten Hans en ik niet veel later na mijn plaspoging ergens heen waar ik gratis naar de wc kon. Wat een opluchting.

En, dat moet ik wel zeggen, ik vind het niet erg om te betalen voor een wc-bezoek. Ooit heb ik, jaren geleden, tijdens een bezoek aan Londen, één Engelse pond betaald om naar de wc te gaan. En toen hoefde ik eigenlijk niet eens. Maar ik was toen bij Harrods en de verhalen over de prachtige sanitaire voorzieningen daar, waren vooruitgesneld. Dus, toen ik bij Harrods was, móest ik daar gaan kijken. In mijn herinnering was het sanitair daar prachtig. Het geld wat ik toen betaald heb, was het meer dan waard.

Als ik ergens ben, waar ik moet betalen voor wc-bezoek, doe ik dat altijd. Temeer ook omdat ik weet dat die wc’s dan (meestal) ook regelmatig schoongemaakt worden. Geen enkel probleem. Het ging mij er nu alleen om, dat ik € 2,20 zou moeten betalen voor de wc bij De Cammeleur, zonder enige luxe. Er was ook geen discussie mogelijk. Ik had best een euro willen betalen, hoor!

Genoeg daarover. Het Oranjeparkfestival is weer achter de rug en het is weer een mooi festival geweest. Bewondering heb ik voor de organisatoren, die, na twee lange dagen, op zondagochtend alweer vroeg bezig waren met het opruimen van het Park en het Wilhelminaplein. Hulde daarvoor! Super, al het werk dat jullie doen om voor iedereen in Dongen een prachtig feest te organiseren.

En ik geniet: van een opgeruimd park en Wilhelminaplein, van een hond die geen stress meer heeft, omdat hij niet op zijn gemak kan snuffelen op ‘zijn’ Wilhelminaplein en die weer op zijn gemak door ‘zijn’ park kan lopen. En ik geniet, omdat ik weer gewoon, gratis, kan gaan plassen in De Cammeleur!

LIA VAN GOOL