Je kent het programma misschien wel, First Dates, elke werkdag te zien op NPO3, ’s avonds rond half 8. Voor Hans en mij een perfect moment om even op ons gemak televisie te kijken, naar een programma waar je niet bij na hoeft te denken. Hoe stom je het misschien ook vindt, wij zijn fans. Dat ik fan ben, kwam goed uit, toen ik hoorde dat een collega van mij meedeed aan het programma. Iedereen kijken dus. En het kwam ook goed uit, omdat ik op mijn werk maandelijks een soort column schrijf voor de nieuwsbrief die op de afdeling uit wordt gebracht (ook al blijven ze daar mijn verhaal hardnekkig ‘blog’ noemen).

En wat was het leuk om naar die collega te kijken. Tijd voor een interview, dacht ik na de uitzending. Hij deed er graag aan mee. Helaas moest dat interview wel telefonisch, omdat wij allemaal thuiswerken, maar dat maakte het niet minder leuk.

“Dat is echt iets voor jou, meedoen aan First Dates,” zeiden collega’s van zijn vorige werk. Ook vrienden hadden al eens aangegeven, dat het iets voor Dion zou zijn. Uiteindelijk meldde een vriendin van Dion hem aan bij First Dates. “Ik zou het wel leuk vinden om een vriendin te ontmoeten, of een relatie te krijgen. En ik dacht, ik ga die uitdaging gewoon aan.” Na een serieuze intake werd er een introductiefilmpje gemaakt en Dion wachtte op een uitnodiging. Dat duurde even, want de eerste date die voor hem gepland was, bleek toch al een vriend te hebben. Gelukkig werd er een nieuwe date gevonden.

“Toen ik mijn date de eerste keer zag, had ik niet meteen een ‘wauw-gevoel’, maar zij had mooie ogen en zij kwam over als een open persoon. Vanaf de eerste seconde was het een soepele date.” Dion was tevreden over de fijne match. “Ik ben gewoon gaan zitten, heb mijn ding gedaan en ik voelde me comfortabel met mijzelf. Het woord ongemakkelijk gebruik ik niet.”

Na de afspraak in het First Dates-restaurant volgde een boswandeling in Oss. Hoewel het gezellig was om samen te wandelen, kwam ook toen het ‘wauw-gevoel’ niet. Daarna werd het even stil. Dion had te druk met andere zaken en had geen zin om te appen. Uiteindelijk volgde opnieuw contact, na de uitzending van de date. “Zij belde mij op en vroeg hoe het met mij ging. Het was een fijn gesprek, met een vreemd einde. Alsof het gesprek midden in een zin werd beëindigd.” Het laatste contact was nu ongeveer een maand geleden. Dion laat het even zo. Als zijn date opnieuw contact opneemt, vindt hij dat prima.

Toch ligt het daten niet stil. Dion heeft inmiddels een boswandeling gemaakt met een nieuwe vriendin en ook hebben andere vrouwen contact met hem opgenomen ná het programma. Soms heeft Dion een dubbel gevoel na de uitzending van First Dates. “Ik heb steeds het gevoel dat ik mij moet verantwoorden over het feit dat ik geen contact meer heb met de leuke vrouw uit First Dates. De vonken sprongen er nu eenmaal niet van af. Ik heb het een kans gegeven.”

Terugkijkend op zijn deelname aan First Dates, heeft Dion er geen spijt van dat hij mee heeft gedaan. “Het is heel gaaf om te doen, dat vonden wij alle twee. Heel Nederland ziet je, dat is wel vreemd. Maar de liefde moet van twee kanten komen. Ik heb nu niet de behoefte om weer contact met haar op te nemen.”

Waarom dit verhaal in de nieuwsbrief heeft gestaan? Omdat er, op de een of andere manier, een overeenkomst bestaat tussen deelname aan First Dates en het werk van een klantenadviseur. In feite is elk telefoongesprek dat een klantenadviseur voert, een ‘first date’. Je weet namelijk nooit wie je aan de telefoon krijgt, of er een klik is. Verloopt het gesprek wel zoals jij dat graag zou willen? Stel je de juiste vragen, weet een verzekerde wat je bedoelt? Net als in het programma First Dates, kan een telefoongesprek je een goed gevoel geven en doen verlangen naar een vervolggesprek. Of het houdt na één gesprek op, net zoals een date bij First Dates na één ontmoeting ophoudt. Hoe een ontmoeting of een gesprek ook loopt, er zijn elke keer weer nieuwe kansen. Elke keer als je een nieuwe ontmoeting hebt, elke keer als de telefoon gaat. En steeds weer is het een verrassing hoe dit verder gaat lopen.

Op die laatste zin ga ik even verder. Je zou het zo kunnen bekijken, toch, dat elke nieuwe ontmoeting een First Date is? De ene keer loopt dat goed, de andere keer niet. Een paar voorbeelden waarbij het goed ging? Die kan ik zo uit mijn mouw schudden.

Mijn eerste ontmoeting met Iwan (die toen nog niet zo heette en die toen nog een puppy was van nog geen week oud). Liefde op het eerste gezicht. JA! Ik wilde graag een reutje en, als ik kon kiezen, wilde ik ook graag een blonde Labrador. Laat nu de enige puppy uit het nest zijn, dat nog geen huisje had gevonden! Dat kleine, blonde, hondje zat gewoon op mij te wachten. Het was inderdaad liefde op het eerste gezicht. Toen Hans een keer meeging om te kijken naar onze nieuwe aanwinst, en het beestje vastpakte, begon hij meteen te piepen! En zo kwam Iwan in mijn (ons) leven, nu alweer bijna acht jaar geleden. Hij heeft in de loop der jaren veel harten veroverd, liefde op het eerste gezicht, ook nu weer. Hij heeft een peettante en een peetoom, waar hij regelmatig gaat logeren, heel veel vriendinnen en vrienden (mensen) en hij heeft zelfs een dochter, die net zo mooi is als hij.

Een heel ander soort liefde op het eerste gezicht was de eerste keer dat ik, als aspirant-bestuurslid, bij het Dongens Mannenkoor ging kijken naar het Kerstconcert. Ik was net nog herstellend na een lange ziekteperiode, maar ik kon de vraag die mij gesteld werd door een oude vriend, niet met ‘nee’ beantwoorden. Zo kwam ik bij het mannenkoor terecht. Liefde op het eerste gezicht, later ook even liefde op het laatste gezicht (maar daar gaat het nu niet over). Een paar jaar na de liefde op het laatste gezicht, veranderde het weer. Ik werd (figuurlijk) weer op het eerste gezicht verliefd op het Dongens Mannenkoor. En zo blijft het nog wel even. Helaas liggen alle activiteiten van het koor nu ook stil. En dat terwijl wij dit jaar ons vijftigjarig jubileum zouden vieren. Het draaiboek lag al klaar, wij zouden begin januari de eerste activiteit al achter de rug hebben. Jammer, het is niet anders. Zeker is: van uitstel komt geen afstel. Het Dongens Mannenkoor laat van zich horen. Wat ben ik trots op ‘mijn mannen’.

Andere voorbeelden van liefde op het eerste gezicht? Het huis waar wij nu in wonen, het huis waar ik vroeger als kind wel eens langsliep, het huis waar ik zo graag eens naar binnen wilde kijken toen al. Het huis waar Hans en ik, nu al 25 jaar (!) wonen. Een jubileum dat ik graag had willen vieren…

Zo is er nog wel meer te noemen, bijzondere ontmoetingen, waarbij de liefde dan misschien niet meteen ontstond na één ontmoeting, maar wel vlak daarna. Zoals die met Hans, die ik op straat tegenkwam tijdens de Ronde van Dongen, vlakbij het huis waar wij nu wonen. En ik dacht maar dat hij een oogje op mijn vriendin had. Maar ik gaf hem aan het eind van de avond toch mijn telefoonnummer. Onze First Date ging naar De Efteling. Met veel plezier kijken wij daar nog regelmatig op terug. En de ontmoeting met mijn lieve Spaanse vriendin, die toen nog mijn buurvrouw was, onze liefde kan niet meer stuk.

Iwan ( de lieverd)

Er zijn zeker heel veel mensen die ik hier nu niet kan noemen, omdat mijn verhaal dan bijna op een boek zou lijken. Dat gaat te ver. Maar dat wil niet zeggen dat die mensen mij minder dierbaar zijn. Ik ben heel blij met al mijn vrienden en kennissen, of er nu een klik ontstond na die First Date of niet. En ik hoop dat er, na deze vervelende tijd, met alle mensen die mij dierbaar zijn, weer veel ontmoetingen zullen komen. Zodat wij kunnen lachen, samen leuke dingen kunnen doen, een borrel drinken, gaan eten, naar een voorstelling. Die First Date met Corona/Covid? Nee, dat was zeker geen klik. Laten we hopen op betere tijden.

LIA VAN GOOL